Техеран, в рамките на споразумение между Газпром и Иранската национална петролна компания, скоро ще започне да купува газ от Русия, съобщи агенция Fars, като се позова на доклад на иранското министерство на петрола.

Ислямската република ще получава девет милиона кубически метра суровини на ден, доставките ще минават през Азербайджан.

Освен това Техеран планира да закупи шест милиона кубически метра втечнен природен газ за суапови доставки в страни на юг от Иран.

Газпром и Иранската национална петролна компания през юли подписаха меморандум за разбирателство за стратегическо сътрудничество на стойност 40 милиарда долара. Страните ще проучат възможностите за сътрудничество в разработването на находища в Ислямската република, изпълнението на проекти във ВПГ сферата и изграждането на газопроводи.

Агенция "Фокус" припомня, че доказаните запаси от природен газ на Иран са около 34,0 трилиона кубически метра или около 17,8% от общите световни запаси, от които 33% са свъразни, а 67% са в несвързани газови находища. Има вторите по големина резерви в света след Русия.

Ислямската република има доказани запаси, еквивалентни на 161,9 пъти годишното й потребление.

Иран е една от най-богатите на въглеводороди области в света. След първия петролен кладенец в страната през 1908 г. в Иран са открити 145 находища на въглеводороди и 297 резервоара за нефт и газ, като много находища имат множество зони на отлагане.