Иран е увеличи запасите си от уран, обогатен до 60%.  От последния доклад на 5 септември този обем се е увеличил с 6,7 килограма до общо 128,3 килограма – количество, което е достатъчно за направата на три атомни бомби, предава Reuters.

"Продължаващият напредък на Иран в обогатяването на уран до много високи нива, но неуспехът да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), представлява предизвикателство както за организацията, така и за западните държави, които многократно са призовавали Иран да промени курса“, коментира агенцията.

Иран разполага с достатъчно обогатен уран, за да създаде няколко ядрени бомби, въпреки че отрича, че се стреми към разработването на такива оръжия. Според МААЕ Иран има достатъчно уран за три атомни бомби.

Степента на обогатяване на уран се е забавила до около три килограма на месец, въпреки че по-рано тази година за месец биваха обогатявани девет килограма. Според дипломати това е резултат от непреки преговори със САЩ.

Въпреки че САЩ и европейските съюзници по-рано заплашиха да приемат друга обвързваща резолюция срещу Иран, дипломати са уверени, че този път това няма да се случи. Причините включват избягване на дипломатическа ескалация с Иран, докато вниманието е насочено към конфликта между Израел и ХАМАС с Ивицата Газа.

По-рано Пентагонът съобщи, че Иран може да произведе достатъчно делящ се материал за една ядрена бомба за около 12 дни.

През февруари тази година Bloomberg писа, че Иран е близо създаването на ядрена бомба. Още през март обаче Техеран обеща да сътрудничи на МААЕ по отношение на ядрената си програма.