Иран представи това, което официални лица описаха като първата си собствено произведена хиперзвукова балистична ракета във вторник, съобщи официалната информационна агенция IRNA, съобщение, което вероятно ще засили опасенията на Запада относно ракетните способности на Техеран, предава Reuters.

Иранските държавни медии публикуваха снимки на ракетата, наречена "Фатах“, на церемония, на която присъстваха президентът Ебрахим Рахиси и командири на елитния Корпус на стражите на ислямската революция.

"Прецизно управляемата хиперзвукова ракета "Фатах“ има обсег от 1400 км и е способна да пробие всички отбранителни щитове“, заяви Амирали Хаджизаде, началник на военновъздушните сили на гвардията, цитиран от иранските държавни медии.

Хиперзвуковите ракети могат да летят поне пет пъти по-бързо от скоростта на звука и по сложна траектория, което ги прави трудни за прихващане. Миналата година Ислямската република обяви, че е построила хиперзвукова балистична ракета, която може да маневрира във и извън атмосферата.

Държавната телевизия отбеляза, че "Фатах“ може да нанася удари по "модерните противоракетни системи на врага и е голям поколенчески скок в областта на ракетите".

"Той ("Фатах“) може да заобиколи най-модерните противоракетни системи на Съединените щати и ционисткия режим, включително Железния купол на Израел“, подчертава държавната телевизия на Иран.

Максималната скорост на ракетата достига 15 Маха (15 000 км/ч), добавят ирански специалисти.

Въпреки съпротивата на САЩ и Европа, Ислямската република анонсира, че ще доразвие програмата си за военни ракети. Западни военни анализатори обаче твърдят, че Иран понякога преувеличава своите ракетни способности.

Тръмп възобнови санкциите на САЩ срещу Иран след напускането на ядрения пакт, което накара Техеран да възобнови забранената преди това ядрена дейност и съживи опасенията на САЩ, Европа и Израел, че Иран може да иска да построи атомна бомба. Иран последователно отрича подобна амбиция.

Непреките преговори между Техеран и администрацията на президента на САЩ Джо Байдън за спасяване на ядрената сделка са в застой от миналия септември.

Израел, който Ислямската република отказва да признае, се противопоставя на усилията на световните сили да съживят ядрената сделка на Техеран и отдавна заплашва с военни действия, ако дипломацията се провали.