Иранското правителство продължава да отрича участието си в доставката на бойни дронове на Русия в условията на войната срещу Украйна, но е ясно, че Техеран е избрал грешната страна в този конфликт и прави огромна стратегическа грешка. Това написа Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел в изявление, публикувано на официалната интернет страница на Европейската служба за външна дейност след срещата му с първия дипломат на Техеран Хюсеин-Амир Абдулахян по време на посещение в Йордания по-рано тази седмица.

"С външния министър на Иран имахме тежък обмен на мнения по отношение на неприемливото развитие на ситуацията в самия Иран, по отношение на много тревожната военна подкрепа на тази страна за Русия и по отношение на ядреното споразумение“, написа Борел.

Той отбеляза, че ЕС следи отблизо развитието на вътрешнополитическата ситуация в Иран, по-специално "бруталността“, с която иранските власти потушават мирните протести в страната. ЕС категорично призова иранските власти да спрат екзекуцията на хора, арестувани по време на тези протести, и други брутални репресии срещу демонстранти, подчертава Борел.

"Призовахме Иран също... да спре доставките на дронове и военното сътрудничество с Русия... Техеран е наясно с военните престъпления, които Русия извършва чрез унищожаване на гражданска инфраструктура. Иран прави огромна стратегическа грешка: той избира грешен път и унищожава доверието в себе си, като се преструва, че не избира страна в тази война“, пише Борел.

По думите му Хюсеин-Амир Абдулахян се е опитал яростно да отрече доставката на ирански дронове за Русия, настоявайки, че такива доставки са били извършени началото на войната.

"В същото време изборът на страната в полза на Русия и неприемливите репресии срещу протестиращите не могат да останат без последствия. Ето защо миналата седмица Съветът на външните министри на ЕС прие нови санкции срещу Иран в отговор на доставката на безпилотни самолети от Русия, както и нарушенията на човешките права“, напомни Върховният представител на ЕС.

В същото време той отбеляза, че в рамките на усилията за неразпространение на ядрено оръжие няма алтернативи на продължаването на преговорите с Иран относно ядрената програма на страната. Той призова иранските власти да подновят преговорите във Виена в рамките на СВПД.