Говорителят на Министерството на външните работи на Иран Насер Канани Чафи отрече обвиненията, че Техеран е замесен в нападение с безпилотен летателен апарат (БпЛА) срещу цивилен кораб край бреговете на Оман, предава информационната агенция IRNA.

"Това фалшиво обвинение срещу Иран е на ционисткия режим и други негови съюзници (САЩ). И ако Иран прави нещо, той има смелостта да поеме отговорност за действията си“, увери дипломатът, чиито думи цитира агенция ИРНА.

На 16 ноември Associated Press, позовавайки се на източник, съобщи, че танкерът Pacific Zircon е бил атакуван от дрон край бреговете на Оман. Собственикът на кораба, Eastern Pacific Shipping, е на израелския милиардер Идан Офер. В писмено изявление съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан подчерта, че Вашингтон е убеден, че Иран най-вероятно е извършил атаката. На 18 ноември израелският министър на отбраната Бени Ганц на свой ред заяви, че определен кораб е бил атакуван от ирански БпЛА, без да дава подробности за инцидента.