Иран ще проведе учения в северната част на Индийския океан, съобщава ТАСС, като се позовава на информация от информационната агенция Mehr, цитирала думите на адмирал Хабибула Сияри.

"Тази вечер (29 декември – бел. р.) ще започне учението "Зулфикар 1401“, което ще се проведе в източната част на Ормузкия проток до 10-ия паралел в северната част на Индийския океан“, поясни Сияри.

Освен военноморски сили, в маневрите ще участват различни части на сухопътните сили, ще бъдат включени системи за противовъздушна отбрана и стратегически бомбардировачи на ВВС на страната.

Като цели на учението адмиралът определи усъвършенстване на уменията за планиране и провеждане на съвместни операции на различните видове въоръжени сили. Освен това Сияри подчерта, че по време на маневрите ще се отработват военни действия в специални условия, включително в замърсена среда.

На 12 октомври Иран проведе съвместни военноморски учения с Оман в северната част на Индийския океан. Маневрите бяха извършени в териториалните води на Оман, като в рамките й бяха отработени различни сценарии на взаимодействие между военноморските и въздушно-космическите сили на двете държави.