Корпусът на стражите на ислямската революция (КСИР, елитна част от иранските въоръжени сили) обяви, че "успешно е унищожил" важни военни цели в териториите, "окупирани" от Израел.

"КСИР, в отговор на тези престъпления, като изпълнение на по-ранни предупреждения... за наказване на агресора, използвайки способности за стратегическо разузнаване, ракети и дронове, атакува важни военни цели на терористичната армия на Израел в окупираните територии, успешно ги взе на прицел и ги унищожи", цитира агенцията Tasnim изявлението.

КСИР обяви в неделя вечерта, че атакува израелска територия в отговор на унищожаването от израелски самолет на иранското консулство в Сирия в началото на април. Атаката, според различни източници, включва от няколко десетки до стотици ракети и безпилотни летателни апарати, включително дронове камикадзе Shahed.

Израелските отбранителни сили съобщиха, че са в състояние на висока бойна готовност. Пентагонът заяви, че ще подкрепи Израел, а мисията на Иран в ООН го нарече конфликт между Техеран и Тел Авив, като призова Вашингтон да "стои настрана".

Израелските ВВС удариха сградата на генералното консулство на Иран в сирийската столица Дамаск на 1 април. Според КСИР са убити седем офицери от корпуса, включително двама високопоставени генерални съветници: Мохамад Реза Захеди, командир на силите Кудс на КСИР в Сирия и Ливан, и неговият заместник, бригаден генерал Мохамад Хади Хаджи Рахими. Техеран заяви, че си запазва правото на отговор.