Иран завърши най-голямата си атака срещу Израел. Първите съобщения за изстрелвания на ракети и дронове започнаха да се появяват преди полунощ на 13 април. Корпусът на гвардейците на ислямската революция заяви, че е " унищожил успешно важни военни цели в окупираните от Израел територии", предават ВВС, Reuters, РИА Новости и редица други.

Иранската мисия в ООН заяви, че нападението е в отговор на агресия срещу дипломатически цели, цитирайки член 51 от Хартата на ООН за правото на самоотбрана.

"Въпросът може да се счита за приключен", се посочва в коментар на постоянната мисия на Иран.

Според съобщения в медиите Иран е изстрелял 185 дрона, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя към Израел. Отбелязва се, че повечето от тези ракети са били свалени извън страната. В отблъскването на атаката са участватли американски и британски войски.

Западните страни осъдиха атаката, генералният секретар на ООН заяви, че светът не може да си позволи нова война и призова за деескалация.

Съвета за сигурност на ООН свика спешно заседание в неделя заради влошаващата се ситуация в Близкия изток.

Иран заяви, че "не се стреми към ескалация или конфликт в региона, но в случай на израелска военна агресия ще отговори още по-мощно и решително".

Американският президент Джо Байдън увери, че Израел със съдействието на САЩ е успял да свали "почти всички ракети и дронове", изстреляни от Иран. Байдън обяви, че свиква среща на Г-7.

На 1 април сирийското министерство на отбраната обяви "израелски въздушен удар по генералното консулство на Иран в Дамаск". В тази сграда се помещава и резиденцията на посланика на републиката в Сирия Хосейн Акбари, но той не е пострадал.

Според Корпуса на гвардейците на ислямската революция седем офицери на корпуса са били убити, включително двама старши генерални: Мохамад Реза Захеди, командир на силите "Кудс" в Сирия и Ливан, и неговият заместник, бригаден генерал Мохамад Хади Хаджи Рахими.

Техеран заяви, че си запазва правото да отговори на израелския въздушен удар по генералното консулство.

Говорителят на Израелските отбранителни сили Даниел Хагари на свой ред отбеляза, че "Иран ще носи отговорност за решението за по-нататъшна ескалация". Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви в изявление, че Израел се е подготвял за нападение от Иран.

"През последните години и особено през последните седмици Израел се готви за пряка атака от Иран", заяви той.

"Нашите отбранителни системи са разгърнати, ние сме готови за всеки сценарий, както в отбрана, така и в нападение. Държавата Израел е силна. Армията е силна. Обществото е силно", изтъкна премиерът."Определихме ясен принцип: Който ни навреди, ние ще навредим на него. Ще се защитаваме срещу всяка заплаха и ще го направим уравновесено и решително", се допълва още в изявлението.