Иран може да се договори с Русия за прехвърлянето на ракети след приключване на действието на Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, която забранява на близкоизточната държава да сключва подобни споразумения. Подобно споразумение може да влезе в сила след 18 октомври, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на базирания във Вашингтон Институт за изучаване на войната (ISW).

Анализаторите отбелязват, че руският министър на отбраната генерал Сергей Шойгу е посетил Техеран на 19 септември, за да обсъди укрепването на двустранното отбранително и военно сътрудничество с Иран.

Командващият въздушнокосмическите сили на Ислямския революционен гвардейски корпус ("Пасдаран“), бригаден генерал Амир Али Хаджи Заде, е завел Шойгу на обиколка на иранския арсенал от безпилотни самолети, ракети и противовъздушна отбрана в щаба на Въздушнокосмическите сили на гвардията.

Шойгу е обсъдил изтичането на ракетните ограничения, произтичащи от резолюцията на ООН,  и с министъра на отбраната на Иран, бригаден генерал Мохамад Реза Ащиани. Според документа Иран няма право да доставя балистични ракети на други страни.

Ащиани по-рано заяви, че след края на ограниченията (от 18 октомври) Иран е готов да развива отбранителни и стратегически отношения с "всички независими страни“.

"Докладите на украинското и израелското разузнаване показват, че Русия се стреми да придобие ирански балистични ракети Fateh-110 и Zolfaghar, като и двете имат обсег от 300 километра или повече“, отбелязват от ISW.