Иран е обещал да предостави на Русия ракети земя-земя, както и повече безпилотни самолети, съобщиха за Reuters двама високопоставени ирански служители и двама ирански дипломати - ход, който вероятно ще разгневи САЩ и други западни сили.

Сделката е била договорена на 6 октомври, когато първият вицепрезидент на Иран Мохамед Мохбер, двама високопоставени служители от мощната иранска революционна гвардия и служител от Висшия съвет за национална сигурност посетиха Москва за разговори с Русия относно доставката на оръжията.

"Руснаците поискаха повече безпилотни самолети и ирански балистични ракети с повишена точност, особено от рода на ракетите "Фатех" и "Золфагар"," казва един от иранските дипломати, който е бил информиран за пътуването.

Западен служител, информиран по въпроса, потвърди това, като заяви, че има споразумение между Иран и Русия за предоставяне на балистични ракети земя-земя с малък обсег, включително Золфагар.

Иранският дипломат отхвърли твърденията на западни служители, че подобни трансфери нарушават резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2015 г.

"Къде се използват те, не е тема на продавача. Ние не заемаме страна в украинската криза като Запада. Искаме прекратяване на кризата с дипломатически средства", заяви дипломатът.

През последните седмици Украйна съобщи за поредица от руски нападения с използване на произведени в Иран безпилотни летателни апарати Shahed-136. Иран отрича да е доставял безпилотни самолети на Русия, а Кремъл във вторник отрече неговите сили да са използвали ирански безпилотни самолети, за да атакуват Украйна.

Запитан дали Русия е използвала ирански дронове в кампанията си в Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не разполага с информация за използването им.

"Използвано е руско оборудване с руска номенклатура", каза той. "Всички допълнителни въпроси трябва да бъдат насочени към Министерството на отбраната".

Министерството не отговори веднага на молбата за коментар.

Появата на ирански ракети в допълнение към безпилотните летателни апарати в арсенала на Москва във войната с Украйна ще повиши напрежението между Иран и САЩ и други западни сили.

Държавният департамент на САЩ прецени, че ирански безпилотни самолети са били използвани в понеделник при атаката в сутрешния час пик срещу украинската столица Киев, заяви американски служител. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер също обвини Техеран в лъжа, когато заяви, че ирански безпилотни самолети не са използвани от Русия в Украйна.

Европейски дипломат посочи, че според оценката на неговата страна на Русия ѝ е все по-трудно да произвежда оръжия за себе си предвид санкциите срещу индустриалния ѝ сектор и затова се обръща към внос от партньори като Иран и Северна Корея.

"Безпилотните самолети и ракетите са логична следваща стъпка", каза европейският дипломат.

Затруднени от западните икономически санкции, иранските управници се стремят да укрепят стратегическите си връзки с Русия, за да се противопоставят на нововъзникващия, подкрепян от САЩ арабско-израелски блок от Персийския залив, който би могъл да измести баланса на силите в Близкия изток встрани от Ислямската република.

Иранските управници са подложени на натиск и от общонационалните демонстрации, които бяха разпалени от смъртта в ареста на 22-годишна жена, задържана за "неподходящо облекло".

Няколко държави от Европейския съюз призоваха в понеделник за санкции срещу Иран заради доставките на безпилотни самолети за Русия, тъй като блокът се споразумя за отделен набор от санкции заради потушаването на размириците в Техеран.

"Руснаците искаха да купят стотици наши ракети, дори такива със среден обсег, но ние им казахме, че скоро можем да доставим няколкостотин от исканите от тях ракети с малък обсег "Золфагар" и "Фатех 110", които са с клас "земя-земя" - каза един от служителите по сигурността.

"Не мога да ви кажа точното време, но скоро, много скоро те ще бъдат доставени на 2 до 3 пратки."

Москва изрично е поискала ракети "земя-земя" с малък обсег на действие "Фатех 110" и "Золфагар", а доставката ще се осъществи за максимум 10 дни, каза друг ирански дипломат.

Залогът е голям за Иран, който преговаря със западните държави за съживяване на споразумението от 2015 г., което облекчава санкциите срещу Техеран в замяна на ограничения в ядрената му дейност.

Преговорите са в задънена улица и всякакви спорове между Техеран и западните сили относно продажбите на оръжие на Русия или потушаването на размириците в Иран могат да отслабят усилията за сключване на споразумение.

Съединените щати са съгласни с британските и френските оценки, че доставката на Иран на безпилотни самолети за Русия би нарушила резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, с която беше одобрено споразумението от 2015 г., заяви в понеделник говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател.

Няколко високопоставени ирански служители са възмутени от "несправедливите" планирани санкции срещу Иран заради оръжейните му доставки за Русия, казва европейски дипломат.