Иран и Саудитска Арабия ще отворят отново посолствата си в Рияд и Техеран до 9 май. Това заяви Алиреза Енаяти, директор на отдела за Персийския залив на иранското външно министерство, в понеделник в интервю за IRNA.

"В съответствие с постигнатите споразумения посолствата на двете страни ще отворят отново до 9 май“, каза Енаяти. Той изрази надежда дотогава да възобновят работата си и генералните консулства в Джеда и Машхад.

Енаяти похвали възобновяването на дипломатическите отношения между Иран и Саудитска Арабия и отбеляза големия потенциал за тяхното сътрудничество в областта на отбраната и енергетиката. Освен това, според директора на ведомството, "на дневен ред са въпроси за срещата на външните министри на двете страни" и посещението на президента на Ислямската република Ебрахим Раиси в Саудитска Арабия, Оман и Обединени арабски емирства. В същото време той отрече информацията, че Иран е поканен на срещата на Арабската лига.

На 10 март Техеран и Рияд се договориха да възстановят дипломатическите отношения и да възобновят работата на посолствата в рамките на два месеца. На 6 април иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се срещна със саудитския външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд в Пекин. След разговорите беше прието съвместно изявление. Страните по-специално потвърдиха постигнатите по-рано споразумения за откриването на посолства и консулства, намерението за провеждане на консултации за разширяване на сътрудничеството, възобновяване на полетите и улесняване на процеса на издаване на визи.

Отношенията между Рияд и Техеран ескалираха през март 2015 г. с началото на военна операция от коалиция, водена от Саудитска Арабия в Йемен срещу Ансар Аллах (хусите). През януари 2016 г., след като посолството на Саудитска Арабия в Техеран и консулството му в Машхад бяха атакувани от тълпи протестиращи, възмутени от екзекуцията в Рияд на шиитския духовник шейх Нимр ал-Нимр, кралството скъса дипломатическите отношения с Иран.