Иран и САЩ са провели "интензивни разговори“ през последните седмици с посредничеството на държава от региона относно размяната на затворници и освобождаването на замразените активи на Иран в чужбина, пише "Анадолската агенция“, като се позовава на иранска новинарска агенция.

Според информацията, освобождаването на затворници ще се случи едновременно.

Освен това се казва, че освобождаването на замразените валутни резерви на Иран също ще стане "в същата рамка“, като Иран ще въведе нови сметки за целта.

Въпросът със затворниците беше една от ключовите спорни точки във виенските ядрени преговори, като Техеран многократно поиска от Вашингтон да не обвързва въпроса с ядрената сделка.

Най-малко четирима американски граждани с двойно гражданство са задържани в Иран от години по различни обвинения, включително шпионаж. Някои иранци също са хвърлени в затвора в САЩ, главно за заобикаляне на санкциите.

Съобщението дойде минути след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в публикация в Туитър заяви, че страната му "никога няма да спре да работи, докато всички американски граждани, държани като заложници или неправомерно задържани по света, не се приберат у дома“, като същевременно обяви освобождаването на седем американци, задържани във Венецуела.

Разпространяваха се съобщения за един от четиримата ирано-американци, затворени в Иран, Багер Намази, който е бил допуснат за лечение поради влошено здраве.

Докладите предполагат, че синът му Сиамак Намази също е освободен.

Двойката баща и син бяха осъдени по обвинения в "сътрудничество с враждебно правителство" съответно през 2016 г. и 2015 г. и всеки от тях беше осъден на 10 години затвор.

Случаят на Багер беше приключен през 2020 г., но на практика му беше забранено да напуска страната.

Той е бил губернатор на провинция по време на управлението на Пахлави преди 1979 г. и по-късно става представител на УНИЦЕФ в няколко страни.

Синът му е бизнесмен и най-дълго държаният американски арестант в Иран.

Стефан Дюжарик, говорител на ръководителя на ООН, потвърди новината в изявление в събота, като заяви, че генералният секретарю "благодарен“, че на Багер е "позволено да напусне Иран за медицинско лечение в чужбина“ и "се радва да научи“ за освобождаването на сина му от ареста.

Миналия месец семейството на Багер заявиха, че 85-годишният мъж се нуждае от спешна операция и призова иранското правителство да освободи сина му, за да бъде с баща си по време на операцията.

Другите двама ирански американци, задържани в момента в Иран, са Емад Шарги и Морад Тахбаз, които също се очаква да бъдат освободени съгласно споразумението за размяна на затворници.

През август иранското външно министерство призова Вашингтон да освободи ирански граждани, държани в американски затвори, и да се заеме с проблема независимо от продължаващите преговори за спасяване на ядрената сделка.

Министерството изрази готовността на Иран да приложи съществуващо споразумение със САЩ за размяна на затворници, като призова администрацията на Байдън да не поставя "предварителни условия“.

Междувременно, както беше обявено от Nour News, блокираните активи на Иран в чужбина, главно в Южна Корея, вероятно също ще бъдат освободени като част от споразумението, което се разработва.

Техеран твърди, че повече от 7 милиарда долара валутни резерви са били блокирани от Сеул под натиска на САЩ, което е довело до напрежение в отношенията през годините.

Преговорите за разрешаване на проблема, включително и на по-високо ниво, не доведоха до резултат.