От септември Иран е увеличил запасите си от обогатен до 60% уран с 6,7 кг. Това съобщи в четвъртък вестник Politico, позовавайки се на доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Според изданието МААЕ смята, че Иран е увеличил наличните си запаси от уран след изготвянето на подобен доклад през септември. По-конкретно към 22 октомври Иран разполага с 62,3 кг 60% обогатен уран, което е с 6,7 кг повече от септември. Справката на агенцията показва още, че общото количество обогатен уран в страната е 3673,7 кг, с 267,2 кг по-малко от септември.

Експерти в областта на неразпространението на ядрени оръжия, според вестника, смятат, че настоящите запаси от уран, обогатен до 60% в Ислямската република, са достатъчни за производството на една ядрена бомба, подлежаща на допълнително обогатяване.

Междувременно в друг доклад на МААЕ, получен от Politico, се казва, че Иран все още не е предоставил на агенцията обяснение за произхода на уранови частици в три недекларирани ядрени съоръжения.

По-рано в четвъртък Reuters, позовавайки се на доклад на МААЕ, съобщи, че Техеран се е съгласил на посещение през ноември на представители на организацията, които разследват произхода на уранови частици. Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви в сряда, че преговорите между Иран и агенцията за ядрената програма на Техеран са приключили във Виена без резултат, но страните ще продължат контактите. Изискването за предоставяне на достъп на инспекторите на агенцията до недекларирани съоръжения се превърна в едно от ключовите условия за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма.