Иран е разработил крилата ракета с обсег от 1650 км, обяви високопоставен командир на Ислямския революционен гвардейски корпус (ИРГК), предава Reuters, като допълва, че новината вероятно ще предизвика опасенията на Запада на фона на информацията за използването на ирански дронове във войната срещу Украйна.

"Нашата крилата ракета с обсег от 1650 км е добавена към ракетния арсенал на Ислямска република Иран“, обяви ръководителят на въздушно-космическите сили на "Пасдаран“ Амирали Хаджизаде пред държавната телевизия, която излъчи и кадри на новата ракета Paveh.

Хаджизаде увери, че Иран не е възнамерявал да убива "бедните войници“, когато е нанесъл атака с балистични ракети срещу водените от САЩ сили в Ирак дни след като иранският военен командир Касем Солеймани бе убит при атака на американски дрон през 2020 г. в Багдад.

"С Божията воля, ние се стремим да убием (Доналд) Тръмп. (Бившият държавен секретар Майк) Помпео... и военните командири, които са издали заповед (за убийството на Солеймани), трябва да бъдат убити", поясни Хаджизаде в телевизионното интервю.

Иранските лидери често са се заричали да отмъстят за смъртта на Солеймани, припомня агенцията.

Иран разшири ракетната си програма, особено в частта за балистични ракети, въпреки предупрежденията на САЩ и загрижеността от страна на европейските страни. Техеран твърди, че програмата е чисто отбранителна и с възпиращ характер.