Иран е използвал мисията за подпомагане на пострадалите от опустошителните земетресения от началото на февруари, за да предаде оръжия и военно оборудване на Сирия, предава Reuters, като се позовава на различни източници от двете държави, а освен това и такива от Израел и Запада.

Целта е да се укрепи отбраната срещу Израел в Сирия и властта на сирийския президент Башар Асад като цяло.

След земетресението от 6 февруари в Северна Сирия и Турция бяха изпратени стотици самолети, които в продължение на седем седмици доставяха помощ на бедстващите. На сирийска територия полетите са насочвани към Алепо, Дамаск и Латакия.

Иранските власти обаче са използвали прикритието на хуманитарната мисия, за да доставят модерно комуникационно оборудване и радарни батерии и резервни части, необходими за планирано надграждане на сирийската система за противовъздушна отбрана, осигурена от Иран по време на гражданската война, разкриват "два регионални източника и източник от западното разузнаване“.

Журналисти на агенцията са провели разговори със служители на западно разузнаване, близки до иранското и израелското ръководство, както и със сирийски дезертьор и действащ сирийски офицер.

На въпрос дали Иран е използвал самолети за хуманитарна помощ след земетресенията, за да прехвърли военно оборудване в Сирия, за да подобри мрежата си там и да помогне на Асад, мисията на Иран към ООН в Ню Йорк увери, че "това не е вярно“.

Източници от региона разкриват пред агенцията, че Израел бързо е разбрал за потока от оръжия в Сирия и е започнал кампания за противодействие.

Източник от израелското военно ведомство подчертава, че властите на еврейската държава са научили за прехвърлянето на иранска военна техника в Сирия, която по правило се транспортира на части. Според него товарът е бил доставен основно на летището в Алепо - Израел го е ударил само няколко часа след като два ирански товарни самолета са кацнали там.

От своя страна неназован източник на Reuters, близък до иранското духовенство, подчерта, че "земетресението е било бедствие, но е допринесло за това“ иранската страна да е в състояние да помогне на "сирийските братя в борбата им срещу врага“. Той твърди, че след земетресението “"голяма партида оръжия веднага е изпратена в Сирия".

Офицер от сирийските въоръжени сили също потвърди информацията в интервю за агенцията: "Земетресението създаде подходящите условия. Настъпилият хаос позволи на иранските самолети да кацнат безпрепятствено [на сирийските летища]“. Той също така посочи, че честотата на израелските удари на територията на арабската република се е увеличила значително през последните месеци именно защото властите на еврейската държава са научили за доставките на оръжия.