Иран е готов да се върне към последния етап от преговорите за ядрена сделка, но без предварителни условия и при "реалистичен подход" от страна на САЩ. Това заяви в четвъртък иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахян в интервю за турския телевизионен канал TRT World.

"Ние се приближавахме към финалните етапи на споразумението няколко пъти. Въпреки това, по време на тези етапи, понякога Съединените щати излязоха с идеи или оправдания. Вземете, например, пика на безредиците в Иран. От една страна, американците ни изпратиха съобщения, че са готови за финалните етапи на сделката "Те казаха, че Съвместният всеобхватен план за действие не е приоритет за САЩ, а безредиците в Иран и ситуацията в Иран са приоритетите на "Американците. Тогава обявих, че американците трябва да изяснят позициите си относно съобщенията, които ни изпращат по официални канали, и противоречивите коментари, които правят в медиите", каза той.

Иранският външен министър отбеляза, че "американците по дипломатически канали настояват за необходимостта от постигане на сделка и Техеран е готов да стигне до крайната точка на сключване без предварителни условия". "Ние сме готови да направим последната стъпка в предишните преговори, но без предварителни условия, с реалистичен подход [на Съединените щати] и с цел защита на правата и реализиране на националните интереси на Иран. Във всеки случай ние сме отдадени на пътя на дипломацията. Вярваме, че преговорите заради преговорите не водят до резултати", каза Абдолахян.