"Западът не може да спре Иран да създава ядрени оръжия, ако Техеран иска да продължи програма за ядрени оръжия", е заявил в неделя върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей на фона на нарастващото напрежение около напредналата ядрена програма на страната, цитира Reuters.

"Разговорите за ядрените оръжия на Техеран са лъжа и те (Западът) го знаят. Ние не искаме ядрени оръжия въз основа на нашите религиозни вярвания. В противен случай те не биха могли да го спрат", е заявил Хаменей.

По-рано официалната информационна агенция IRNA съобщи, че Постоянната мисия на Иран в ООН във Виена е заявила, че в страната няма недеклариран ядрен материал, заявявайки, че твърдението на Международната агенция за атомна енергия се основава на "изфабрикувана информация“, предоставена от израелския режим.

Агенция IRNA съобщи, че върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей е на изложба за ядрените постижения на Иран в Техеран и е говорил пред журналисти, където е коментирал програмата за ядрени оръжия.

Ръководителят на Организацията за атомна енергия на Иран Мохамад Еслами и редица директори и служители на организацията придружавар върховния водач при посещението. Еслами е представил на аятолах Хаменей кратък доклад за последните постижения на организацията в областта на ядрената наука.

След обиколката аятолах Хаменей  се е срещнал с група ирански учени и експерти, както и служители, отговорни за ядрената програма на Иран.