Иран, Русия и Китай планират да проведат съвместни военноморски учения тази есен. Това заяви началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Иран Мохамад Багери на пресконференция след парад, предава ТАСС.

"Тази есен в северната част на Индийския океан ще се проведат учения с участието на военноморските сили на Иран, Русия и Китай“, каза Багери, цитиран от агенция Mehr. "Пакистан, Оман и редица други страни ще вероятно също ще участват в тях“, допълни началникът на ГЩ на Иран.

За последен път въоръжените сили на трите страни участваха в съвместно учение в рамките на провежданите от Руската федерация маневри от 1 до 7 септември "Восток-2022“. В тях се включиха военнослужещи от Китай, Индия, Беларус, Армения, Казахстан, Монголия, Таджикистан, Азербайджан, Алжир и други държави. Активната фаза на ученията беше наблюдавана от високопоставени военни делегации от Армения, Бангладеш, Беларус, Венецуела, Иран, Киргизстан, Монголия, Обединените арабски емирства и Пакистан. В рамките им бяха отработени отбранителни и настъпателни действия на полигоните на Източния военен окръг (ИВО), както и в акваторията и крайбрежните зони на Охотско и Японско море.