Централните власти в Ирак решиха да сформират две военни бригади в Иракски Кюрдистан за защита на държавната граница с Иран. Това съобщи в понеделник иракският информационен портал Shafaq News.

"Тези военни бригади ще се състоят от жители на Иракски Кюрдистан и за тяхното формиране ще бъдат отделени финансови средства от федералния бюджет“, заяви Сакфан Санди, заместник-ръководител на комисията по сигурността и отбраната в иракския парламент. Той подчерта, че силите на тези части ще бъдат разположени по границите на кюрдската автономия с Иран.

Миналата седмица Съветът за сигурност към правителството на Ирак реши да предприеме набор от мерки за укрепване на защитата на границите с две съседни държави след масираните бомбардировки на Иракски Кюрдистан от Турция и Иран. Иракските гранични сили са подсилили 10 аванпоста по границите и разполагат допълнителни отряди. Работата по граничния район се извършва със съдействието на иракските разузнавателни части.

От края на септември Иран започна да нанася удари по кюрдски формирования, базирани в Ирак. Както посочи агенция ИРНА, причината за операцията са опитите на тези сили да дестабилизират ситуацията в Ислямската република. В нощта срещу 20 ноември Турция проведе въздушна операция в Северен Ирак и Сирия. Ударите бяха насочени срещу базите на Кюрдската работническа партия (ПКК). Турските власти обвиниха ПКК и сирийските кюрди за атаката в Истанбул на 13 ноември, при която загинаха шестима души.