Иракското правителство обвини Турция и Иран в нарушаване на суверенитета на страната след обстрела на територии в Иракски Кюрдистан от армиите на тези страни, предава РИА Новости.

"Повторните удари с ракети и безпилотни самолети от Иран и Турция срещу Кюрдистан са нарушение на суверенитета на Ирак и акт, който противоречи на международните споразумения и законите, регулиращи отношенията между страните“, се казва в изявление на иракското външно министерство.

Според комюникето правителството на Ирак е категорично против неговата територия "да се превръща в арена за сблъсъци и разчистване на сметки на външни сили".

По-рано турското министерство на отбраната съобщи за унищожаването на 89 цели по време на въздушна операция в Северна Сирия и Ирак. В неделя Анкара проведе въздушна операция срещу сирийското крило на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северна Сирия - бяха съобщени удари по град Кобани, както и в Северен Ирак.

Според съобщения в иранските медии Корпусът на стражите на ислямската революция на Иран (КСИР, елитен клон на въоръжените сили) е предприел нова серия ракетни атаки срещу кюрдски групи в Северен Ирак в понеделник сутринта. Отбелязва се, че са нанесени ракетни удари по позиции на групировки, разположени в пунктовете Джежникан, Заргуиз и Куйсанджак.

Иранските КРИС започнаха военна операция от четири фази срещу кюрдски въоръжени групи, базирани в Северен Ирак през октомври. В операцията участваха сухопътните сили, както и въздушните части на КСИР. По време на операцията иранските въоръжени сили нанесоха точечни удари с помощта на въздушна авиация, както и безпилотни самолети-камикадзе. Атаките убиха най-малко 13 души и раниха 58, повечето от които цивилни.