Ирак е разположил повече от 6000 военнослужещи от силите на Министерството на вътрешните работи на границата с Иран и Турция. Това обяви министърът на вътрешните работи на страната Абдел Амир ал-Шамари, предава ТАСС.

"Разположихме повече от 6000 войници в Иракски Кюрдистан на границата с Иран и Турция“, заяви министърът в интервю за телевизионния канал Al Hadath. "Границите на Ирак са "червена линия" и ние няма да се спрем пред нищо, за да гарантираме сигурността им", категоричен бе Абдел Амир ал-Шамари.

Министърът добави, че наскоро на границата със Сирия е била монтирана стена с дължина 650 километра, а също така е закупено модерно оборудване, за да се гарантира целостта на иракските граници. Освен това, отбеляза той, "съгласувано с турската страна са определени 17 обекта за изграждане на гранични постове на тях".

Що се отнася до борбата с останките на терористичната групировка "Ислямска държава" Ал-Шаммари отбеляза, че в това отношение е установена "постоянна координация със съседните страни, която се поддържа на високо ниво". По думите му международната антитерористична коалиция също "обменя информация с командването на граничните войски на страната".

През ноември миналата година Съветът за сигурност към правителството на Ирак реши да предприеме набор от мерки за укрепване на защитата на границите с двете съседни държави след масираните бомбардировки на Иракски Кюрдистан от Турция и Иран. В началото на декември иракският премиер Мохамед ас-Судани нареди на граничните служители да "задържат нулевата линия" по границите с Турция и Иран, за да прекратят конфликтите между въоръжените сили на двете страни и кюрдските формирования. Анкара смята Кюрдската работническа партия (ПКК), чиито отделни паравоенни формирования са разположени в Северен Ирак, за една от основните заплахи за националната сигурност. На свой ред Техеран твърди, че кюрдските формирования дестабилизират ситуацията в ислямската република.