Информацията, която достига до нас показва, че руснаците отстъпват поради военни действия от страна на Украйна. Украинските сили напредват в Харковска област – втората по големина и брой население област в страната. Това каза Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. 

"Все още не може да говорим за стратегически пробив, за мен това е важен, знаков пробив на Украинската армия. Най-малкото, тя показва жизнеспособност, желание за продължаване на военните действия за защита на собствената си територия. От друга страна, ние виждаме, че Руската армия до известна степен е отслабена на територията на Украйна, най-вече поради, да кажем така – умора, недостатъчно логистично снабдяване на войските. Но отново ще подчертая – за съжаление, ние сме далеч от края на тази война, война, която има не само измерение на територията на Украйна, но също така регионално и глобално измерение“, посочи Божилов.

Ставаме свидетели на прегрупиране на снабдяването с нефт и газ. Тази война ще има глобални последици в няколко насоки, отбеляза той.

"Първо, тя ще прегрупира световния ред и европейската архитектура на сигурност, която беше изграждана десетилетия и на базата на която Европа се развиваше мирно след края на Втората световна война. Тази война вече има отражение върху такива фактори като хранителната сигурност в много държави. Украйна е един от най-големите износители на зърно“, каза още Божилов.

Заради  хранителната криза ще се възбудят конфликти и противоречия в различни части на света, прогнозира той. Самата война и това състояние на несигурност, което се създава, и фокусирането на западните страни около Украйна може да провокира различни регионални конфликти, посочи той.

Йордан Божилов не изключи възможността Иран и Северна Корея да подновят с още по-големи усилия своите ядрени програми. Възможно е да се изострят противоречията между Китай и Тайван. В същото време терористични организации също ще възобновят  своята дейност отново в резултат на това, че целият свят е приковал погледите върху най-сериозната криза в сигурността - Украйна, каза още експертът.

Евелина БРАНИМИРОВА