Унгария ще получи блокираните средства от бюджета на ЕС само когато завърши всички реформи, предимно в областта на върховенството на закона. Това заяви еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан в интервю за австрийския вестник Der Standard.

"Сега има 27 така наречени етапа в реформите за плана за развитие на Унгария. 21 от тях са свързани със спазването на условието за върховенството на закона. Парите ще тръгнат само когато всички наши условия са изпълнени“, категоричен е той.

Според еврокомисаря става въпрос по-специално за създаването на орган за почтеност в Унгария. "Това вече е записано в закона, но правомощията все още не са ясни на 100%. Имаме проблем с обществените поръчки в Унгария. 50% от договорите са само с един участник", добави комисарят.

Хан заяви, че Европейската комисия е открила сметка за Унгария във фонда за възстановяване, в противен случай "70% от отпуснатите средства ще бъдат загубени завинаги". "Досега сме решили този въпрос по такъв начин, че ние като ЕС сме отворили сметка за Унгария, но не плащаме нищо за нея. Сега е в сила принципът "плащане след факта", обясни той.

Хан допълни, че Европейската комисия иска "да установи правна определеност и правна надеждност, гарантиращи правилното използване на европейските пари". В същото време политикът отбеляза, че няма "големи илюзии, че поведението на сегашното правителство на Орбан ще се промени значително". "Но Унгария има особено трудни икономически условия и също е зависима от тези пари“, добави еврокомисарят.

На 13 декември постоянните представители на Европейския съюз се споразумяха за препоръки към Съвета на ЕС относно прилагането на "механизма за обвързване с условия“ по отношение на Унгария, който предвижда спиране на бюджетното финансиране за тази страна в размер на от 6,3 милиарда евро поради недостатъци във върховенството на закона и свързаните с това рискове за Бюджета на ЕС.