С изтеглянето на ЧВК "Вагнер“ от позициите около Бахмут интензивността на боевете в района на източния украински град е намаляла, тъй като руските редовни части продължават да заменят наемниците. Това подчерта в пост в Telegram заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр, съобщава американският телевизионен канал CNN.

"Интензивността на офанзивата на врага значително намаля, тъй като той заменя войските на "Вагнер“ с редовни части и се опитва да стабилизира отбраната в тази зона“, написа Маляр в Telegram. "Нашите войски правят този процес много по-труден за врага... В същото време интензивността на вражеския артилерийски обстрел не е намаляла“, допълни още тя.

В момента украинските части държат позиции непосредствено на юг и запад от самия град.

"На юг от Бахмут врагът се опитва да подсили и изгради армейски части“, поясни Маляр.

Основателят на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин обяви в неделя, че предаването на позициите на неговите бойци в Бахмут на частите на руската армия може да се удължи до 5 юни.

В последната си оценка за ситуацията Институтът за изследване на войната (ISW) обяви, че продължават да съществуват доказателства, че руски части се прехвърлят в Бахмут от други райони на фронтовата линия в Донецк, включително Авдеевка.