Институциите на Европейския съюз влязоха в спор и си размениха взаимни обвинения, след като в медиите изтече информация за възможно посещение на държавния глава на Украйна Володимир Зеленски в Брюксел за следващата среща на върха на Общността, пише британският вестник The Guardian.

Според изданието, около два дни преди обсъжданото пътуване до Брюксел, италианските медии съобщиха за евентуална визитата на Зеленски. Информация се появи също и на страницата на Европейската народна партия в Twitter, но публикацията бе набързо изтрита.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел смята Европейския парламент за отговорен за изтичането на информация. Неговият говорител нито потвърди, нито отрече информацията за посещението на Зеленски, но обяви, че съответна покана има.

"Скандалът поставя председателя на ЕП Роберта Мецола в трудна позиция, след като нейни служители са обвинени в изтичане на информация. Тя също е член на групата на ЕНП, която съобщи накратко за посещението", добавя изданието.

Отбелязва се, че спорът показва как институциите на ЕС се опитват да демонстрират солидарност с Украйна и подкрепа за президента.

"Отделно дипломати от ЕС казаха, че Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се състезават да покажат подкрепа за Украйна. И двамата се изказват с охота за перспективите за присъединяване на Украйна към ЕС. Но много държави-членки твърдят, че лидерите на ЕС трябва да сменят публичната си реторика, за да не предизвикват надежди за скорошно присъединяване на страната към Блока“, коментират в редакцията на The Guardian.

По-рано информационната агенция Belga съобщи, че президентът на Украйна ще присъства на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз, която е насрочена за 9 и 10 февруари.