САЩ считат за неприемливи възможни призиви за примирие в Украйна след предстоящата среща между президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин в Москва. Това заяви координаторът на стратегическите комуникации на Белия Дом Джон Кърби в интервю пред Fox News.

"Ако тази среща доведе до някакъв призив за примирие, това ще бъде неприемливо. Защото само ще легитимира завоеванията на Русия до днес и ще даде време на г-н Путин да обучи нови хора и да планира нова офанзива, когато му е удобно“, заяви той.

"Надяваме се, както казахме и преди, че президентът Си Дзинпин ще се обади на президента [на Украйна Володимир] Зеленски, защото смятаме, че Китай трябва да разбере украинската гледна точка“, добави служителят на Белия дом.

Кърби отбеляза, че Русия и Китай "без съмнение напоследък работят за повишаване на нивото на сътрудничество помежду си". "Китай не осъди нахлуването на Путин в Украйна, той все още купува руски петрол и други енергийни ресурси. Те, в крайна сметка, дадоха мълчаливо одобрение на действията на Русия, защото приеха руските твърдения, че това е някаква екзистенциална заплаха за Русия, че войната е по вина на Запада. Така че ще следим внимателно какво ще излезе от това посещение", добави представителят на Белия дом.

Държавното посещение на Си Дзинпин в Русия ще се състои на 20-22 март по покана на Путин, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. На свой ред официалният представител на китайското външно министерство Ван Венбин разкри, че по време на тази визита китайският президент ще обсъди подробно с руския си колегат "важни глобални и регионални въпроси". Той също така отбеляза, че в контекста на нарастващата нестабилност на международната арена отношенията, поддържани от Москва и Пекин, "са от голямо значение и влияние, далеч отвъд двустранния формат“.

На 13 март The Wall Street Journal съобщи, че Си Дзинпин възнамерява да разговаря със Зеленски след посещение в Москва. На 16 март китайският външен министър Цин Ган проведе телефонен разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба, изразявайки готовността си да играе конструктивна роля за спиране на военните действия и разрешаване на кризата.