Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорден връх, покачвайки се с 9,1% през август спрямо същия период на миналата година, съобщава германската икономическа медия Deutsche Wirtschafts Nachrichten, като се позовава на данни от Европейската статистическа служба (Евростат).

В исторически план това е най-високият процент от въвеждането на еврото като платежна валута през 1999 г. Увеличението се дължи преди всичко на бързото нарастване на цените на енергията – с 38,6% спрямо август 2021 г. В разглеждания период цените на храните са се повишили с 10,6%. Базисната инфлация, която не отчита цените на стоки като енергия и храни, също се е повишила от 4% на 4,3%.

Цифрите варират значително в отделните страни, пояснява медията. Най-голямото поскъпване е регистрирано в балтийските страни – средно 20% за година, като първенец е Естония с 25,2%. Най-добрият показател в Европейския съюз е този от Франция, където инфлацията през август е била на нива от 6,6%.

Европейската централна банка (ЕЦБ) си е поставила средносрочна цел да свали инфлацията до 2%, а след дълго колебание започна да повишава основния лихвен процент. За последно - с 0,75 % в началото на септември – също най-голямото увеличение от 1999 г. насам, заключава Deutsche Wirtschafts Nachrichten.