Инфлацията в Белгия се понижи до 6,6 % през февруари от 8,1 % през януари, отразявайки спад в цените на енергията, показват данни, публикувани от статистическата служба на страната Statbel, предава Politico.

Това е четвърти пореден месец, в който инфлацията пада, след пика от 12,3% през октомври 2022 г.

"По отношение на енергията виждаме значително намаляване на инфлацията този месец“, се казва в изявление. Това идва след "рязкото увеличение“ на инфлацията на енергията преди година, последвано от спад на цените на електроенергията и природния газ този месец.

Цената на природния газ е паднала средно с 27,8% спрямо предходния месец, докато цените на електроенергията са намалели с 16,2% през същия период.

Инфлацията при хранителните продукти обаче е нараснала с 16,1%. Най-значително повишение на разходите през февруари е регистрирано при алкохолни напитки, зеленчуци, месо, риба, млечни продукти и плодове, както и наеми и автомобили.

През декември инфлацията в Белгия бе най-високата от финансовата криза през 2008 г. насам и изпревари средната инфлация в еврозоната с 5,7% в сравнение с година по-рано.