Мнозинството от избирателите на проведените във вторник междинни избори за Конгреса на САЩ обвиняват президента Джо Байдън за покачването на потребителските цени и посочват, че въпросът е най-важният за тях в момента, според Fox News Voter Analysis.

Анкетата показва, че 51% от гласоподавателите в цялата страна характеризират нарастващите цени на бензина, хранителните стоки и други стоки като единствения най-важен фактор при вземането на решение как да гласуват. Други 42% казват, че покачващите се цени са важен, но не и най-важният фактор.

От гласоподавателите, които посочват, че инфлацията е най-големият фактор, 63% подкрепят кандидата на републиканците в техния район на камарата, докато 33% гласуваха за демократа.

Освен това 54% от гласоподавателите смятат, че политиките на Байдън носят вината за инфлацията, а 81% от тях са за републиканци. Сред 46% обвиняващи фактори извън контрола на Байдън, 83% подкрепят демократа.

Преди изборите републиканците в цялата страна превърнаха инфлацията в основна част от своята платформа. Демократите, включително Байдън, до голяма степен твърдяха, че инфлацията се забавя и плановете на републиканците ще я влошат, отбелязва телевизионният канал.