Властите на Индонезия премахнаха всички ограничения срещу COVID-19 за гражданите на страната, в контекста на подобряване на ситуацията през последните месеци. Засега обаче остават в сила изискванията за пътниците, пристигащи от определени държави, съобщава AFP.

Страната се превърна в епицентър на епидемия в Азия през лятото, след откриването на вариантите "Делта“ и "Омикрон“, които поставиха на изпитание здравните служби.

"Няма повече ограничения за движение или събирания“, обяви президентът Джоко Уидодо на пресконференция, добавяйки, че основните показатели за епидемията в момента са "под“ нивата, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО).

Той обаче помоли съгражданите си да останат бдителни, по-специално като продължат да носят маски на закрито и сред други хора, даже ако мярката не е задължителна.

Броят на случаите намаля рязко след летния пик, свързан с варианта "Омикрон“. В момента според официалната статистика се регистрират по-малко от 1000 нови случая на ден.

"Приблизително 98,5% от населението сега е имунизирано срещу този вирус“, каза президентът, цитирайки правителствено проучване. "Имунитетът ни е добър. Така че вече нямаме нужда от PCR тестове по летищата", добави той.

Правителството възнамерява засега да запази създадената по време на епидемията програма за социално подпомагане.

Ограниченията обаче остават в сила за чужденци, пристигащи от определени страни, съобщиха властите, без да предоставят подробности.

"Ако ситуацията продължи да се подобрява, ние не изключваме възможността за отмяна на някои от другите ограничения, включително тези, наложени на чуждестранни пътници“, каза Сухарианто, ръководител на агенцията, отговорна за управлението на последствията от COVID-19, пред AFP.

От началото на епидемията повече от 160 000 души са починали от COVID-19 в Индонезия. Около 175 милиона индонезийци (от население от 270 милиона) са ваксинирани срещу COVID-19, от които близо 70 милиона са получили трета доза, според Министерството на здравеопазването.