Индонезия предложи своя "мирен план" за Украйна. Министерството на външните работи на Украйна обаче го разкритикува. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на говорителя на Министерството на външните работи Олег Николенко във Facebook.

Какво предлага Индонезия

Министърът на външните работи на Индонезия Прабово Субианто представи "мирен план" за Украйна на срещата на високо равнище за сигурността на "Диалога Шангри-Ла" в Сингапур. Той е отбелязал, че "събитията в Украйна" са оказали негативно влияние върху хората по целия свят, тъй като цените на продуктите и енергията са се увеличили.

Той е призовал за незабавно прекратяване на огъня и създаване на демилитаризирана зона.

"Първо, незабавно преустановете огъня и военните действия. Второ, разпръснете войските от всяка страна на 15 километра от сегашната фронтова линия и създайте демилитаризирана зона и трето, създайте мироопазваща мисия под егидата на ООН, която ще следи за спазването на примирието", е предложил Субианто.

Той е допълнил предложението си с провеждането на референдум за "спорните територии“, за да се "определи волята на жителите“.

Реакцията на Украйна

Говорителят на Министерството на външните работи Олег Николенко е благодарил за вниманието на Индонезия към уреждането на войната в Украйна. Той от своя страна е подчертал, че между Украйна и Руската федерация няма спорни територии за провеждане на референдуми там, а "окупацията на част от Украйна е факт, записан в официални документи на ООН".

"На окупираните територии руската армия извършва военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид. Русия трябва да се изтегли от украинските територии, а Украйна трябва да възстанови своята териториална цялост в рамките на международно признатите граници. Не може да има алтернативни сценарии", категорично е заявил дипломатът.

Според Николенко прекратяването на огъня, разделянето на силите на разстояние до 15 километра и създаването на демилитаризирана зона също няма да работят, защото Русия ще използва това за натрупване на нови сили.

Вместо това Николенко е поканил Индонезия да се присъедини към мирната формула, предложена от Украйна.

Други мирни инициативи

По-рано редица страни, които заявяват, че заемат неутрална позиция по отношение на войната в Украйна, предложиха мирни инициативи. Това са Китай, Бразилия и група африкански страни. Повечето от тези инициативи предлагат отстъпки от страна на Украйна.

Тя отхвърля подобни предложения и насърчава собствената си формула за мир. Тя предвижда пълно изтегляне на руските войски и предоставяне на гаранции за сигурност в радиационната, ядрената, продоволствената и енергийната сфера.

Президентът на страната Володимир Зеленски заяви, че мирната среща на върха на Украйна може да се проведе през юли - след 500 дни от началото на пълномащабната война. Швеция, Дания и Франция вече обявиха намерението си да проведат срещата на върха.