Правителството на премиера на Индия Нарендра Моди планира стартирането на дипломатическа кампания за връщането на диаманта Кохинор и хиляди други съкровища и произведения на изкуството и културата от Обединеното кралство като "възмездие“ за колониалното минало, съобщава британският вестник The Daily Telegraph, позовавайки се на източници.

Според изданието индийските власти възнамеряват да предадат на Лондон най-голямото искане за репатриране, пред което Обединеното кралство някога е било изправено. За целта ще бъдат мобилизирани Министерството на външните работи и дипломатическият персонал на Индия. Те ще търсят връщането на "индийските съкровища“ от Обединеното кралство като "отплата за миналото“, поясниха източниците на вестника.

Според тях служители в Ню Делхи ще наблюдават кампанията за връщане на артефакти, иззети по време на британското управление, посочвайки, че те са били иззети "неетично“ под "колониална принуда“. Дипломатите в Лондон ще направят официални запитвания до музеи, които съхраняват артефакти, взети от британците като военна плячка или събрани от британски колекционери по време на колониалното управление. Кампанията трябва да започне тази година.

Очаква се искане за връщане на голям списък от предмети - от изображения на индуски божества и изкуства и занаяти до бижута и скъпоценни камъни. Едно от основните искания на Индия се очаква да бъде връщането на диаманта Кохинор (Планината на светлината).

Най-известният диамант в Индия

Камъкът, тежащ повече от 108 карата, според индийски източници, в момента е украса на една от британските кралски корони.

Говорителят на индийското външно министерство Ариндам Багчи заяви пред репортери в Ню Делхи, че Индия ще продължи да търси начини да върне диаманта Кохинор и други антики, изнесени в чужбина.

Кохинор е представен като подарък на кралица Виктория (1819-1901) от сикхския махараджа на Пенджаб Дулип Сингх (1838-1893) през 1849 г., когато неговото княжество е превзето от британците. В онзи момент младият махараджа е само на 11 години.

Мнозина в Индия смятат, че колонизаторите са оказвали натиск върху момчето, за да го накарат да дари семейни бижута, включително прочутия камък, на британската корона. След това британците принуждават Сингх напълно да абдикира от трона и да прехвърли владенията си под контрола на Британската източноиндийска компания.