Индия ще проучи внимателно предложението на страните от Групата на седемте (Г-7) относно въвеждането на таван на цената на руския петрол. Това съобщи в понеделник министърът на петрола и природния газ на Индия Хардип Синг Пури в кулоарите на изложението Gastech 2022, което се провежда в Милано.

Отговаряйки на въпрос на журналист от CNBC дали Индия възнамерява да се присъедини към инициативата на Г-7, министърът каза, че въпросът за ограничаване на цените на руския петрол изисква внимателен анализ. "Има много разговори, които засягат голям брой фактори. <...> Какво ще означава това предложение? Ще го разгледаме много внимателно“, подчерта той.

Според министъра Индия се нуждае от около 5 милиона барела петрол на ден, за да задоволи нуждите на вътрешния пазар. Страната внася по-голямата част от суровините си от Ирак, Кувейт, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. В същото време, както отбеляза Пури, в края на март Русия представлява само 0,2% от вноса на петрол в Индия.

"Бих казал, че европейците купуват повече [руски петрол] за един ден, отколкото аз за едно тримесечие. Ще се изненадам, ако това все още не е така. Но да, ние ще купуваме [петрол] от Русия, ще купуваме навсякъде“, заяви министърът. Той също така отбеляза, че не смята за осъдително да се внася руски петрол в контекста на събитията в Украйна.

На 2 септември финансовите министри от Г-7 обявиха намерението си да въведат таван на цените на руския петрол. За целта те искат да създадат широка международна коалиция и да забранят предоставянето на каквито и да е услуги за морски транспорт на руски петрол, ако той се продава на цена, по-висока от тавана, договорен от широката коалиция. В същото време ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен призова за въвеждане на таван на цените на руския газ в ЕС.

Руският вицепремиер Александър Новак предупреди на 1 септември, че Москва ще спре доставките на петрол и петролни продукти за страни, които решат да ограничат цената на петрола от Русия. Както подчерта вицепремиерът, Русия няма да работи "на непазарни условия“. В същото време Новак нарече "пълен абсурд“ предложенията за налагане на ограничения върху цената на руския петрол.