Индия нарече Канада "сигурно убежище за терористи“ след спирането на визите за канадски граждани, тъй като обвиненията на Отава, че Ню Делхи потенциално стои зад убийството на сикхски сепаратистки активист на нейна територия, нараства, пише CNN.

В силно формулирано изявление пред репортери в четвъртък, говорителят на индийското външно министерство Ариндам Багчи посочи, че Канада трябва да се "тревожи за международната си репутация“ след експлозивните си обвинения.

Той добави: "Ако говорите за проблеми с репутацията и увреждане на репутацията, ако има държава, която трябва да се опасява от това, мисля, че това е Канада и нейната нарастваща репутация като място, като безопасно убежище за терористи, за екстремисти и за организираната престъпност“.

Неговите коментари последваха хода на Индия да спре молбите за визи за канадски граждани заради, както се казва, "заплахи за сигурността“ срещу дипломати в страната.

"Проблемът е с подбуждането към насилие, бездействието на канадските власти, създаването на среда, която нарушава функционирането на нашата висша комисия и консулства, това е, което ни кара да спрем временно издаването на визи или предоставянето на визови услуги“, добави Багчи.

Отношенията между двете страни рязко се влошиха тази седмица, след като канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че Индия потенциално стои зад убийството през юни на Хардип Сингх Ниджар, сикхски сепаратистки активист, който беше застрелян от двама маскирани мъже в Съри, Британска Колумбия.

Индия категорично отрече твърденията, наричайки ги "абсурдни и мотивирани“. Багчи заяви, че Канада не е предоставила "никаква конкретна информация“ в подкрепа на обвиненията.

Министерството на информацията и радиоразпръскването на Индия издаде в четвъртък съвет към телевизионните канали, като ги прикани да се въздържат от "даване на каквато и да е платформа на лица, които са изправени пред сериозни обвинения, като тероризъм или принадлежност към организации, забранени от закона“.

Индийското правителство отдавна обвинява Канада в бездействие при справянето с това, което според нея е сикхският сепаратистки екстремизъм, насочен към създаването на отделна сикхска родина, която ще бъде известна като Халистан и ще включва части от индийския щат Пенджаб.

Ниджар беше явен поддръжник на създаването на Халистан. Индия смята призивите за Халистан за сериозна заплаха за националната сигурност.

Редица групи, свързани с идеята за Халистан, са посочени като "терористични организации“ съгласно Закона за (превенция) на незаконните дейности, Името на Ниджар фигурира в списъка на терористите и през 2020 г. Индийската национална агенция за разследване го обвини в "опит за радикализиране на общността на сикхите по света в полза на създаването на "Халистан“.

Няколко сикхски организации в чужбина твърдят, че движението е лъжливо приравнено с терористично от индийското правителство и казват, че ще продължат да се застъпват мирно за създаването на Халистан, като същевременно изваждат наяве това, което според тях са години на нарушения на човешките права, пред които е изправена общността в Индия.