Войници от Народноосвободителната армия на Китай  са се опитали да нахлуят на индийска територия в щата Аруначал Прадеш. Това заяви министърът на отбраната на Индия Раджнат Сингх във вторник, съобщава ТАСС, като се позовава на съобщение на ръководителя на индийското министерство на отбраната в Туитър.

"На 9 декември 2022 г. войските на Китай се опитаха едностранно да променят статуквото, като нахлуха в Линията на действителния контрол в района на сектора Таван. Нашата армия твърдо отговори на този китайски опит“, заяви Сингх.

Той отбеляза, че "индийската армия смело спря нахлуването на НОАК на нейна територия и ги принуди да се оттеглят на позициите си".

"При престрелката няколко войници от двете страни бяха ранени. Никой от нашите войници не е загинал и никой не е бил сериозно ранен “, пише още индийският министър на отбраната.

Сингх каза, че тази "ситуация е била обсъдена с Китай на дипломатическо ниво“. Според него е постигната договорка "да запазим мира на границата".

 "Нашите сили са напълно ангажирани със защитата на нашата териториална цялост и винаги са готови да предотвратят всяко посегателство върху нея“, заключи Сингх.

В понеделник информационната агенция ANI, позовавайки се на източници, съобщи, че на 9 декември граничните сили на Индия и Китай са се сблъскали на границата в сектора Таванг. Според агенцията китайските военни са навлезли в линията на фактически контрол, която разделя двете страни, но са били спрени от индийските военни "твърдо и решително". Няколко войници от двете страни са били ранени. Според източници и двете страни незабавно са се оттеглили от района.

През май 2020 г. се състояха сблъсъци в планинския район Ладак на границата на двете страни, които доведоха до жертви и от двете страни. Индия и Китай изпратиха тежка артилерия, танкове и самолети в района. След поредица от преговори на военно и дипломатическо ниво миналата година Пекин и Ню Делхи започнаха взаимно изтегляне на войски от граничната линия. Липсата на демаркационна граница между Индия и Китай в Хималаите е източник на напрежение от десетилетия.

През 1959 г. Индия обявява, че китайската страна е завзела част от щата Аруначал Прадеш, а през 1962 г. избухва индийско-китайски въоръжен конфликт, в резултат на който около 38 хиляди квадратни метра, принадлежащи на Индия, попадат под китайски контрол в регионите Ладак и Аксай Чин.