Индия и САЩ са съгласували "пътна карта“ за сътрудничество в сферата на отбраната през следващите няколко години, обявиха двете държави в понеделник, предава Reuters.

Вашингтон работи за задълбочаване на връзките с Индия и вижда по-силните военни и технологични връзки с най-голямата демокрация в света като ключов противовес на господството на Китай в региона. Освен това се стреми да откъсне Ню Делхи от традиционната зависимост от Русия за отбранителни доставки, отбелязва агенцията.

Пътната карта беше финализирана на среща между гостуващия министър на отбраната на САЩ Лойд Остин и министъра на отбраната на Индия Раджнат Сингх.

Споразумението идва седмици преди индийският премиер Нарендра Моди да посети Вашингтон на 22 юни за официално държавно посещение и да проведе разговори с президента Джо Байдън.

Пътната карта се счита за важна, тъй като Вашингтон поддържа строг контрол върху това, какви местни военни технологии могат да се споделят или продават на други страни.

Този ход има за цел да промени "парадигмата" за сътрудничество в сектора на отбраната между двете страни, се казва в изявление на посолството на САЩ в Ню Делхи.

То ще "ускори технологичното сътрудничество и съвместното производство в области като системи за въздушен бой и сухопътна мобилност, разузнаване, наблюдение и разузнаване, боеприпаси и подводна област“, се казва в него.

Пътната карта включва конкретни предложения, които биха могли да осигурят на Индия достъп до авангардни технологии, се казва в съобщението и се добавя, че Остин и Сингх също са обещали да преразгледат регулаторните пречки, които възпрепятстват по-тясното сътрудничество между индустриите.

Индия, най-големият вносител на оръжие в света, зависи от Русия за почти половината от своите военни доставки, но също така все повече диверсифицира източниците си, за да купува от САЩ, Франция и Израел, наред с други.

Ню Делхи също иска глобалните производители на отбрана да си партнират с индийски компании и да произвеждат оръжия и военно оборудване в Индия за местно потребление, както и за износ.

Администрацията на Байдън е готова да подпише сделка, която ще позволи на General Electric да произвежда в Индия реактивни двигатели, задвижващи индийски военни самолети.

Остин заяви, че той и Сингх са обсъдили начини за увеличаване на обмена на информация и нови инициативи за подобряване на морското сътрудничество, включително в подводната сфера.

Партньорството между САЩ и Индия в областта на отбраната има значение, заяви той пред репортери, защото "ние сме изправени пред бързо променящ се свят“.

"Виждаме тормоз и принуда от страна на Китайската народна република, руска агресия срещу Украйна, която се стреми да преначертае границите със сила и заплашва националния суверенитет, както и транснационални предизвикателства като тероризъм, изменение на климата. Така че демокрациите сега трябва да се сплотят около не само нашите общи интереси, но и нашите споделени ценности“, посочи Остин.