Индия и Русия обсъждат споразумение за свободна търговия, което допълнително ще задълбочат процъфтяващите след избухването на войната в Украйна двустранни търговски връзки, предава Reuters.

Министърът на външните работи на Индия Джайшанкар заяви на събитие в Ню Делхи, че неговото правителство е в "предварително споразумение“ за търговски договор, който според министъра на търговията и промишлеността на Русия Денис Мантуров ще донесе гаранция за двустранни инвестиции.

Индия не е критикувала инвазията на Русия в Украйна - която Москва описва като "специална военна операция" - и призовава за мирно разрешаване на конфликта чрез диалог.

Русия, традиционен доставчик на военно оборудване, също измести Ирак миналия месец, за да стане най-големият доставчик на суров петрол за Индия. Общият индийски внос от Русия се е увеличил почти четири пъти до 46,33 милиарда долара през годината до 31 март.

Москва иска да увеличи вноса на машини от Индия, за да подобри търговския баланс, поясни Мантуров.

 "Трябва да намерим ниша в продуктите, които Индия може да замени“, отбеляза той пред репортери в кулоарите на събитието. "В гражданските проекти се нуждаем от толкова широко сътрудничество, каквото беше преди санкциите“.

Reuters съобщи през ноември, че Русия потенциално се стреми да внесе повече от 500 продукта от Индия за ключови сектори, включително автомобили, самолети и влакове, тъй като западните санкции подкопават способността на Москва да поддържа функционирането на основните индустрии.

Индия също има за цел да намали нарастващия си търговски дефицит с Русия, която е най-големият доставчик на военно оборудване за Индия от десетилетия и е четвъртият по големина пазар за индийски фармацевтични продукти.

Джайшанкар заяви, че индийският бизнес може да се възползва от руската технология и че Ню Делхи работи за изглаждане на проблемите с плащанията, сертифицирането и логистиката.