Индия поиска около 40 канадски дипломати да се върнат у дома до 10 октомври. Това съобщи Financial Times, позовавайки се на свои източници. Според тях Ню Делхи е заплашил да лиши тези представители на Канада от този списък от дипломатически имунитет, ако останат в страната след тази дата.

Канадското външно министерство и индийското правителство отказаха коментар пред Financial Times.

Отношенията между Канада и Индия са обтегнати, откакто на 18 септември Отава реши да експулсира един от висшите дипломати на Индия заради обвинения, че разузнавателните агенции на страната са замесени в убийството на лидера на канадската сикхска общност Хардип Сингх Ниджар. Канадският външен министър Мелани Джоли заяви, че този дипломат е представител на индийското разузнаване. Джоли предупреди, че Канада няма да толерира никаква намеса в нейните дела.

След това индийското външно министерство привика канадския посланик Камерън Маккей и му съобщи подобно решение за отговор от Ню Делхи. Министерството на външните работи на републиката смята, че канадските политици открито симпатизират на халистанските "терористи и екстремисти“, което предизвиква дълбока загриженост. Индийското посолство в Отава спря издаването на визи. Индийските граждани също са посъветвани да избягват да пътуват до Канада.