Доставките на петрол от Русия за Индия са нараснали 14 пъти през финансовата 2022-2023 година. Това пише вестник Business Standard, позовавайки се на годишния доклад на Централната банка на Индия.

Вносът на руски суров петрол се е увеличил до 31,02 милиарда долара от 2,2 милиарда долара миналата година, според регулатора. Руският дял в доставките на въглеводороди за индийския пазар се е увеличил със 17,1 процентни пункта, от 2 на 19,1%.

Изданието посочва, че поради големите доставки на суров петрол от Русия, общите покупки на петрол от Индия са нараснали с 50,7% до 162,2 млрд. долара. Така Русия става основният доставчик на петрол за страната, изпреварвайки страни като Кувейт и ОАЕ.

На 26 май Reuters, позовавайки се на изявление от застрахователния пазар, съобщи, че британският застрахователен пазар Lloyd's of London планира да се откаже от застраховката на танкерния флот на индийската компания Gatik Ship management от 3 юни, която се превърна в най-големия петролен превозвач от Русия.

Преди това руският вицепремиер Александър Новак заяви, че обемът на износа на петрол и петролни продукти от Русия за Индия през 2022 г. се е увеличил до 32 милиона тона.