Главнокомандващият индийската армия генерал Манодж Панде сподели в четвъртък, че е имало леко увеличение на броя на китайските войски на границата близо до индийския щат Аруначал Прадеш, но силите следят отблизо ситуацията, предава "Анадолската агенция“.

Ситуацията по северните граници на Индия с Китай е стабилна, но "непредсказуема", добави началникът на армията на пресконференция преди Деня на армията в Ню Делхи.

"Разполагането от страна на противника на северната граница продължава по същия начин. Имаме равен брой войски на наша страна“, сподели той, добавяйки, че войските, разположени по линията на действителния контрол (LAC), са успели да запазят стабилна позиция, "за да победят всеки зъл план на противника с твърда и решителна сила“.

Той твърди, че индийската армия е успяла да разреши пет от седемте проблема на масата с Китай и че "продължаваме да говорим както на военно, така и на дипломатическо ниво. Имаме достатъчно резерви, за да се справим с всякакви непредвидени обстоятелства“.

От май 2020 г. двете страни са заключени в противопоставяне по линията на действителния контрол (LAC) – фактическата граница между Китай и Индия в района на Ладакх в оспорвания щат Джаму и Кашмир.

През юни 2020 г. най-малко 20 индийски и четирима китайски войници бяха убити при граничен сблъсък.

Напрежението на границата намаля след няколко кръга преговори между двете страни.

Панде твърди, че прекратяването на огъня от другата страна на границата с Пакистан е запазено, въпреки че подкрепата на съседа за терористична инфраструктура и терористични групи все още продължава.

"Има значително намаляване на параметрите на насилието.Въпреки това трябва да сме нащрек“, добавя той.