Военен кораб на индийските военноморски сили е прехванал отвлечения български товарен кораб "Руен" и е поискал сомалийските пирати на борда да се предадат, съобщи говорител на военноморските сили в събота (16 март), предава Reuters.

Пиратите, за които се твърди, че са отвлекли, плаващия под флага на Малта кораб за насипни товари на 14 декември, са открили огън по военноморския кораб в международни води в петък, заяви говорителят, без да предостави повече подробности.

Военноморските сили са призовали пиратите да се предадат и да освободят кораба и всички цивилни лица, които може да държат.

Сомалийските пирати, които са завзели плавателния съд през декември, може да са го използвали при превземането на товарен кораб, плаващ под флага на Бангладеш, край бреговете на Сомалия тази седмица, заявиха в четвъртък военноморските сили на Европейския съюз.

От 2017 г. насам до превземането на "Руен" не е имало успешно отвличане на търговски кораб от сомалийски пирати.

От декември насам индийските военноморски сили са регистрирали най-малко 17 случая на отвличане, опит за отвличане или подозрително приближаване, съобщиха индийски официални лица.

През януари Индия разположи най-малко десетина военни кораба на изток от Червено море, за да осигури сигурност срещу пиратите, и е разследвала над 250 плавателни съда.