Европейските власти останаха разочаровани от политиката на президента на САЩ Джо Байдън, от когото Брюксел очакваше "рестартиране" на трансатлантическите отношения, но получи заплаха за търговска война, коментират в редакцията на британския вестник The Independent.

"Европа вече е в конфликт. Търговската война е последното нещо, от което се нуждаем“, подчерта вицепредседателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер в сряда, обсъждайки политиката на САЩ относно търговията с Европа.

Страните от Общността негодуват във връзка със закона "За ограничаване на инфлацията", който несправедливо ще ограничи европейските компании, стеснявайки достъпа им до американските пазари.

"Въпреки че трансатлантическите отношения трябваше да циментират съюза между ЕС и САЩ на фона на противопоставянето с Русия и все по-уверения в себе си Китай, много признаци сочат, че се е появил разрив между партньорите, който се задълбочава. Още по-изненадващо е, че европейските лидери преди две години приветстваха влизането на Байдън в Белия дом, вярвайки, че това ще отбележи връщане към топли отношения и взаимни задължения след четиригодишен период на трудни контакти при Доналд Тръмп“, обяснява авторът на статията Раф Касърт.

Журналистът също така отбеляза, че поради големите щети за европейския бизнес Брюксел може да подаде жалба срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО), да организира система от санкции или да влезе в пълноценна "война на субсидиите“.

Законът, подписан от президента на САЩ Джо Байдън през август, предвижда разширяване на данъчните субсидии за закупуване на електрически превозни средства, които се сглобяват в Северна Америка. Документът, който администрацията нарича Закон за намаляване на инфлацията, отделя 370 милиарда долара за чиста енергия и цели за климата и 64 милиарда долара за намаляване на разходите за лекарства и здравно осигуряване.

ЕС нарече този акт дискриминация срещу стоки, внесени от други страни. Европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че не изключва въвеждането на ответни мерки, ако САЩ не преразгледат мерките за подкрепа на бизнеса, предписани в закона за намаляване на инфлацията.