Проблемите в компанията за електромобили Tesla на американския милиардер Илон Мъск заплашват стабилността на другите му бизнеси, съобщава Bloomberg.

Tesla е "в безпорядък“, с продължаващи съкращения и разклатен морал на служителите. Освен това акциите на компанията падат, продажбите са в застой, а някои инвеститори смятат, че компанията се ръководи от "разсеян изпълнителен директор“.

"Представянето на Tesla през изминалата година и напускането на ключови членове на мениджърския екип показват, че [ситуацията] не се развива по план и че рискът за инвеститорите нараства“, казва Иван Фришберг, директор на отдела за устойчиво развитие в Amalgamated Bank, който притежава около 600 000 акции от Tesla. В същото време Bloomberg подчертава, че преди, когато нещата вървяха добре във всички фирми, инвеститорите не се притесняваха от възможните трудности, свързани с факта, че те се ръководят от един човек.

Освен Tesla Мъск управлява още пет компании. Под негово ръководство са SpaceX, която произвежда космически технологии, стартъпът за изкуствен интелект xAI, невротехнологичната компания Neuralink, компанията за тунелно строителство The Boring Company, както и социалната мрежа X.