Съюзниците на Русия в Азия изглежда започват да преосмислят приятелството си с Москва, което вероятно ще отнема част от вятъра от империалистическите платна на Русия, отбелязва Al Jazeera.

Преди срещата си с руския лидер китайският президент Си Дзинпин се срещна с узбекистанския си колега Шавкат Мирзийоев, който го очакваше на летището в Самарканд.

"Няма нищо по-хубаво от това да живееш в приятелство", заяви президентът Си при пристигането си в Узбекистан, цитирайки средновековния поет Алишер Навои, чиито произведения са известни в Узбекистан.

Малко след като самолетът на руския президент кацна, Шавкат Мирзийоев не го посрещна, а вместо него изпрати министър-председателя Абдула Орипов. Тази разлика в протокола би означавала, че лидерът на Узбекистан се отнася предпазливо към Владимир Путин, смятат международни политически наблюдатели.

"Путин се третира като пасив, а не като актив. Губещият просто се толерира", казва Алишер Илхамов, узбекски директор на "Central Asia Due Diligence", мозъчен тръст в британската столица.

Войната в Украйна

Преди нахлуването в Украйна лидерът Владимир Путин изглеждаше, че контролира държавите от бившия Съветски съюз. Така например през януари народно въстание в Казахстан принуди президента Касим-Жомарт Токаев да "покани" стотици военни от ръководената от Русия Организация на Договора за колективна сигурност /ОДКС/, за да "потушат терористичната заплаха".

Освен това превземането на Афганистан от талибаните през август 2021 г. помогна на Русия да увеличи влиянието си в бившата съветска Централна Азия. Също така през 2021 г. Русия посредничи при сключването на мирно споразумение между държавите членки на ОДКС - Армения и Азербайджан, като изпрати хиляди миротворци в региона, след като замразеният конфликт в Нагорни Карабах прерасна в продължила седмици война, в която азербайджанските сили спечелиха голяма част от спорната територия.

Външнополитическите анализатори обясняват, че неуспехите на Русия в Украйна, съчетани с международна изолация и строги икономически санкции, са отворили кутията на Пандора за Москва, както показват подновените тази седмица боеве в Нагорни Карабах.

"Отслабена в Украйна и незаинтересована от отчуждаване на Баку, Москва не е склонна да се намесва пряко извън мироопазващата си мисия в Нагорни Карабах", казва Кеворк Осканян, преподавател в университета в Ексетър, Великобритания.