Руските войски продължават да оказват натиск на Бахмутското направление, използвайки подкрепа от небето, заяви ефира на Телемаратона началникът на пресслужбата на 26-а артилерийска бригада на Въоръжените сили на Украйна Олег Калашников, предава УНИАН.

"Ситуацията наистина е много трудна, изключително сложна. Непрекъснатите щурмови операции на нашия враг, подкрепени от огнево поражение както от оръдия, артилерия, така и от използването на авиационни бомби от противника се увеличиха. И врагът ги хвърля не само върху населени места, но и на нашите укрепени позиции. Към днешна дата обстановката е доста напечена", заяви Калашников.

Говорителят също така добави, че основната цел на руснаците на това направление е град Часов Яр, до който руските войски сега се опитват да се приближат.

"Ситуацията около Часов Яр е доста сложна и напрегната от няколко дни. Това е основният акцент за противника в неговите щурмови операции. Той се опитва да пробие нашата отбрана, за да стигне до Часов Яр, което е вид врата към славяно-краматорската конгломерация“, обяснява Калашников.

По думите на говорителя, руснаците нямат проблеми с човешките ресурси в това направление. За нападенията се използват както мобилизирани, така и елитни части.

"Това е част от 98-ма въздушнодесантна дивизия, отделна 10-та щурмова дивизия. Те също са подкрепени от пехотни части, както договорни, така и териториални войски. И можем да видим много групи доброволци. Това е доста значителна сила за действие на това направление.Противникът премести част от частите от Авдеевка в наша посока, а също така непрекъснато наблюдаваме, че когато противникът понася загуби, особено в жива сила, той ги попълва за сметка на мобилизационния ресурс на подставените републики "ДНР“ или "ЛНР“, отбеляза още говорителят.