Туристически батискаф е изчезнал в Северния Атлантик, докато се е гмуркал, за да види останките на кораба "Титаник". Според бреговата охрана на Бостън в понеделник сутринта е в ход акция за търсене и спасяване. Говорител на бреговата охрана е потвърдил пред The Guardian, че "малка подводница с петима души на борда е изчезнала в близост до останките на "Титаник“. 

Подводницата се управлява от OceanGate Expeditions, компания, която предлага посещения на останките, които лежат на океанското дъно.

"Титаник", британски пътнически лайнер, който е рекламиран като "непотопяем“, потъва при първото си пътуване от Великобритания до САЩ през април 1912 г., след като е пробит от айсберг.

Корабокрушението отнема живота на 1514 от 2224 пътници и екипаж и остава най-позорната от всички граждански морски катастрофи. Останките на луксозния лайнер са открити повече от седем десетилетия по-късно.

OceanGate започва да приема малки екипажи от "граждани учени“ в мини подводница от пет души преди две години на цена от 125 000 долара (226372.26 лева) на човек.

Според уебсайта на компанията Oceangate е имал планирана експедиция от осем дни и седем нощи до останките, планирана за 12-20 юни. Максимум шестима посетители са  планирани да заминат и да се върнат в Сейнт Джонс, Нюфаундленд, Канада.

Британски гражданин, за когото е известно, че трябва да участва в последната експедиция, отбеляза в социалните медии, че тъй като зимата в Нюфаундленд е била най-лошата от десетилетия, това се очаква да бъде единственото пилотирано пътуване до останките тази година. The Guardian не назовава лицето, докато не бъдат потвърдени повече подробности.

Уебсайтът на Oceangate предлага своите гмуркания на обществеността по следния начин: "Следвайте стъпките на Жак Кусто и станете подводен изследовател – като започнете с гмуркане до останките на "Титаник". Това е вашият шанс да излезете извън ежедневието и да откриете нещо наистина необикновено.“

"Станете един от малцината, които ще видят "Титаник" със собствените си очи“, заявяват те на сайта и добавят: "Вашето гмуркане ще осигури не само вълнуващо и уникално изживяване при пътуване, но и ще помогне на научната общност да научи повече за останките и дълбините на океана. Всяко гмуркане също има научна цел и можете да научите повече за изследванията, които подкрепяме тук.“