"Израелските власти осъждат залавянето на товарния кораб Galaxy Leader от йеменските хути и обвиняват Иран за атаката". Това се посочва в изявление на кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху, предадено от The Jerusalem Post.

На борда на кораба има 25 членове на екипажа от различни националности, включително украинци, българи, филипинци и мексиканци. На борда не е имало израелци, съобщиха от министерството.

Товарен кораб, частично собственост на израелски бизнесмен, е отвлечен от йеменските бунтовници в Червено море, това потвърди Израел в неделя, обвинявайки Иран, че ръководи морското пиратство.

Товарният кораб, плаващ под флага на Бахамските острови Galaxy Leader, е нает от британска компания, частично собственост на израелеца Рами Унгер.

Корабът е напуснал пристанище в Турция и се е насочил към Индия и е плавал под флага на Бахамите.

"Това е поредният акт на ирански тероризъм, който е стъпка напред в агресията на Иран срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици по отношение на сигурността на глобалните морски пътища“, добавя службата.

По-рано телевизионният канал Al Hadath съобщи, позовавайки се на източници, че йеменското бунтовническо движение "Ансар Аллах" е заловило товарния кораб Galaxy Leader във водите на Аденския залив. Първоначално беше съобщено, че това е израелски кораб, но тази информация скоро е опровергана от пресслужбата на израелските отбранителни сили. Според нея това е "кораб, който е напуснал Турция и се е насочил към Индия с международен цивилен екипаж без израелци“.