Илон Мъск кацна в Пекин, което е първото посещение на милиардера в Китай от три години, и се срещна с външния министър Цин Ган, съобщава Bloomberg.

Мъск обяви, че Tesla  има желание да продължи да се разширява в страната и той и Цин говориха за предимствата на поддържането на връзките между Китай и САЩ, според правителствено изявление. Цин е казал на Мъск, че Китай се е ангажирал да развие добра бизнес среда за чуждестранни компании, се казва в изявлението.

Очаква се Мъск също да посети завода на Tesla в Шанхай, споделят хора, запознати с въпроса, пожелали анонимност, тъй като информацията е лична. Главният изпълнителен директор на Tesla потенциално ще се срещне и с премиера Ли Цян, за да обсъдят технологията за автоматизирано шофиране, която Tesla се стреми да въведе в Китай.

Говорителят на Министерството на външните работи Мао Нин по-рано във вторник приветства Мъск и други бизнес лидери, като заяви: "Бихме искали да видим чуждестранни инвеститори да работят в Китай, да проучват китайския пазар и да споделят дивидентите от развитието на Китай“.

Bloomberg съобщи по-рано този месец, че Tesla наближава финалните етапи преди да започне пробно производство на своя обновен седан Model 3 в Шанхай, за който Мъск залага, че ще се конкурира по-ефективно с китайските конкуренти. Ревизираната версия е малко по-дълга от по-ранната версия и по-спортна, с по-елегантен интериорен дизайн.

Заводът на Tesla в Шанхай представлява повече от половината от глобалното му производство през 2022 г. и сега съоръжението може да произвежда до 1,1 милиона автомобила годишно. Доставките от завода на Tesla в Шанхай намаляха през април, което е знак, че потребителите може да търсят други електрически превозни средства, тъй като производителите в цялата страна намаляват цените си.

Американският автомобилен производител допринесе с почти една четвърт от общата стойност на производството на автомобили в Шанхай миналата година, а местните власти обещаха по-рано този месец да продължат да засилват връзките си с компанията чрез модули за автономно шофиране и роботи.