Илон Мъск се превърна в "сериозен проблем“ за Белия Дом, пише Bloomberg. Благодарение на огромното влияние в света и политическите съюзи, бизнесменът почти е станал неприкосновен. Администрацията може да се наложи да унищожи империята на Мъск.

Агенция "Фокус“ представя превод на материала на американската агенция без редакторска намеса.

Докато Аржентина вървеше към вълнуваща победа над Франция на Световното първенство в Катар, Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и собственик на Twitter, стоеше на трибуната с чаша вино и се смееше. Една жена се приближи и поиска да се снима с него. Той се съгласи с усмивка. Тогава тя му каза нещо и си тръгна. Всичко това можем да научим от кратко видео от срещата, появило се в TikTok.

Изглежда, че Мъск не познава тази жена и не й е казал нищо. Но когато нейна снимка с милиардера се разпространи в социалните медии, служители на администрацията на Байдън във Вашингтон занервничиха.

Жената се оказа Наиля Аскер-заде, руска журналистка и водеща, която работи за контролирана от Кремъл телевизия. Противниците на президента Владимир Путин я смятат за един от основните му пропагандатори. И тя просто получи без усилие достъп до човек, който, наред с други неща, управлява един от най-важните изпълнители на правителството на САЩ - ракетната компания SpaceX - и има разрешение за сигурност, издадено от федералните служби за сигурност.

Няма индикации, че е имало нещо неподобаващо в кратката среща на Мъск с Аскер-заде през декември. Въпреки това, от гледна точка на американските служители, това илюстрира проблемите, които са свързани с бизнесмена. През октомври Мъск купи Twitter за 44 милиарда долара и сега контролира пет компании в транспорта, космическия сектор, здравеопазването, телекомуникациите и социалните медии. Всички те по един или друг начин се пресичат с правителството, в резултат на което милиардерът придобива ненадминато влияние по света.

Електрическите превозни средства на Tesla са в основата на климатичната програма на президента Джо Байдън. SpaceX помага на агенцията на НАСА да преследва амбициите си за изследване на космоса, а мрежата Starlink - може би най-голямата частна флота от сателити в света - осигурява на украинската армия жизненоважна комуникационна мрежа.

Но благодарение на Twitter Мъск – самопровъзгласилият се "топ туит“ на платформата – се превръща в истинско главоболие за администрацията на Байдън.

Откакто придоби компанията, Мъск съкрати десетки нейни служители и на практика елиминира всякакво подобие на модериране на съдържание, позволявайки на дезинформацията да процъфтява в платформата – понякога дори на собствената му страница, която има близо 132 милиона последователи. Освен това Мъск все повече се сближава с републиканците, които твърдят, че са били жертви на големите технологични компании и демократите, и открито подкрепя опонентите на Байдън.

Нетрадиционният му начин на управление доведе до нова вълна от нестабилност в Twitter. Това е важно, защото платформата едновременно служи като спасителен пояс за живеещите при авторитарни режими, като например в Иран, и като неволен разпространител на теории на конспирацията, които подхранват изблици на насилие, подобни на тези, които се случват в Съединените щати. Федералната търговска комисия разпита най-малко двама бивши служители на Twitter и планира да отстрани Мъск от позицията му, след като прегледа как платформата спазва условията на споразумение от 2011 г. за защита на поверителността на потребителите.

"Позорен пример за въоръжение на държавна агенция за политически цели и за прикриване на истината!“ – написа Мъск на 7 март.

Някои високопоставени служители на администрацията на Байдън се опасяват, че благодарение на своята бизнес империя, огромно богатство и политически съюзи, 51-годишният Мъск вече е близо до това да стане напълно недосегаем. Изглежда, че сега той сам решава например как Украйна може да използва системата Starlink - подобни правомощия трябва да бъдат по-скоро при президента на страната, а не изпълнителя на Министерството на отбраната на САЩ.Длъжностните лица се притесняват, че поради нарастващото присъствие на Tesla в Китай и зависимостта на Мъск от финансиране от Близкия изток, може да бъде обект на различни манипулации от чуждестранни актьори.

Един американски служител, който поиска името му да остане в тайна, спомена Tesla като китайска компания с дъщерно дружество в Съединените щати. Миналата година заводът на Tesla в Шанхай е произвел повече от половината от продуктите на компанията. Президентът Байдън дори каза, че външните връзки на Мъск "трябва да бъдат разгледани“.

Противно на официалната позиция на Вашингтон, Мъск разкри собствения си проруски план за разрешаване на конфликта в Украйна и схема за обединяване на Тайван с Китай, която Пекин публично похвали.

"Не мисля, че има американец, който да е по-зависим от щедростта на Китайската комунистическа партия от Илон Мъск“, заяви Марк Уорнър, председател на комисията по разузнаването на Сената, в интервю през октомври.

В отговор на нашата молба за коментар относно опасенията на администрацията на Байдън, Мъск подчерта в своя имейл: "Аз вярвам в конституцията на САЩ. А те вярват ли?“ Няколко американски служители, интервюирани за тази статия, поискаха да не бъдат назовавани, тъй като дискусиите за влиянието на Мъск - ​​и как то може да бъде ограничено - са частни.

Нарастваща империя

Мъск и неговите компании се проверяват внимателно от федералните агенции. В момента милиардерът продължава да е под проверка на Комисията по ценните книжа и борсите заради своите туитове, а Министерството на правосъдието, Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ и Националната администрация за безопасност на движението по пътищата извършват задълбочени прегледи на исканията на компанията за системи за автоматично шофиране.

Този подход е много подобен на играта "Удари къртицата“: регулаторите реагират на грешките и нарушенията на компаниите на Мъск, след като те се случат.

В интервю с репортери на Bloomberg на 13 март министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутиджидж– един от най-невъзмутимите политици в администрацията на Байдън – изведнъж се обърка, когато беше попитан директно за Мъск и дали собственото му отношение към предприемача се е променило.

"Наистина се опитвам да отделя", той направи пауза за около десет секунди, "неща, на които хората обръщат много внимание, от неща, на които аз трябва да обърна най-голямо внимание“.

Той допълни, че задачата на транспортното министерство е да не се доверява на фирмите, чиято дейност регулира. "Нашата работа е да следим как те спазват изискванията и да се опитаме да си сътрудничим в случаите, когато заедно можем да направим нещо добро“, заяви той.

Някои представители на администрацията предполагат, че правителството може един ден да се наложи да унищожи империята на Мъск, както направи преди повече от век с империята на Джон Д. Рокфелер. Но американските съдилища отдавна не приемат антитръстовите разпоредби.

Вместо това някои служители на администрацията казват, че може би трябва да подложат покупката на Twitter на проверка от Комитета за чуждестранни инвестиции на Съединените щати, който може да блокира корпоративни транзакции, включващи чужденци от съображения за национална сигурност.

Най-малко три чуждестранни субекта може да са помогнали за финансирането на сделката на Мъск с Twitter: саудитският принц Ал-Уалид бин Талал, основателят и главен изпълнителен директор на криптоборсата Binance Чанпен "CZ“ Жао и суверенният фонд на Катар. Възможността тези инвеститори да получат достъп до данните на потребителите на Twitter предизвиква сериозно безпокойство в апарата за национална сигурност на правителството на САЩ и разузнавателната общност, според няколко души, запознати с въпроса.

Всеки подобен ход обаче би носил политически рискове за Байдън. Мъск е развил близки връзки с републиканския председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти, в чийто калифорнийски район се намират съоръженията на SpaceX. Миналата година милиардерът почива с Маккарти в курорт в Уайоминг и лично го поздрави за рождения му ден.

"Никой няма да отрече, че няколко свръхбогати момчета имат огромно влияние върху американската икономика", казва сенатор Крис Мърфи, който призовава Комисията за чуждестранни инвестиции на САЩ да извърши преглед. "Това обаче не е причина да се откажем от прилагането на инструментите, с които разполага правителството, за да се гарантира, че няма неправомерно чуждо влияние върху американската политика."

Според запознати обаче Министерството на финансите е отказало такъв одит, мотивирайки се със законови причини.

Хегемон във Вашингтон

Още преди да купи Twitter, Мъск имаше огромно влияние във Вашингтон.

SpaceX е гигант при получаването на държавни поръчки. През 2022 г. за договори с нея са похарчени почти три милиарда долара от федералния бюджет. Мъск и лобистите на компанията работиха усилено години наред, за да спечелят конгресмените, а SpaceX притисна ВВС на САЩ за правото да се конкурират с дългогодишното съвместно предприятие между отбранителните гиганти Boeing и Lockheed Martin.

Мъск отдавна е престанал да се държи като изпълнителни директори на големи компании и понякога си позволява доста комични лудории. Той пуши трева няколко пъти в подкаст на живо, разгневявайки някои инвеститори в Tesla и служители на SpaceX. Той туитна, че набира средства, за да делистне Tesla от борсата по 420 долара на акция, друга шега, повлияна от марихуаната, която му доведе до разследване на SEC, символична (за него) глоба от 20 милиона долара и съдебно дело от акционери.

През последните няколко месеца екстравагантното му поведение става все по-тревожно за американските служители и политическите съюзници на Байдън.

Мъск заяви, че "не е склонен" да гласува за Байдън през 2020 г., но милиардерът гравитира стабилно надясно, откакто президентът встъпи в длъжност. През юни Мъск написа в Twitter- в отговор на въпрос на потребител - че е склонен да гласува за губернатора на Флорида Рон ДеСантис през 2024 г. А дни преди изборите през ноември Мъск призова милиони свои поддръжници да гласуват за републиканци.

Мъск силно подкрепи ДеСантис през ноември, като каза, че консервативният губернатор - който превозваше мигранти от Тексас до Масачузетс и забраняваше преподаването на критична расова теория и джендър идеология в училищата - е "разумен" човек“, "центрист".

През октомври Мъск туитна своя план за разрешаване на конфликта в Украйна. Той предложи Киев безвъзвратно да отстъпи Крим на Русия, да откаже да се присъедини към НАТО и да се съгласи с провеждането на контролирани от ООН избори в зоните, контролирани от Русия, избори, чиито резултати трябва да определят дали Москва запазва контрола над тези територии.

Служителите на американското разузнаване бяха ужасени.

Съюзниците на Путин приветстваха предложението, защото им помогна да популяризират идеята, че Украйна трябва да направи отстъпки за разрешаване на конфликта и че Съединените щати и техните съюзници трябва да спрат да подкрепят армията на Киев. Това чувство отекна значително сред някои републикански законодатели, което затрудни Байдън и лидерите на Републиканската партия като сенатор Мич Макконъл, които настояват за необходимостта да продължи да предоставя силна военна подкрепа на Украйна.

На 13 март ДеСантис направи изявление, че защитата на Украйна не е част от "жизненоважните“ интереси на Съединените щати и нарече конфликта "териториален спор“.

Мъск заплаши (в Twitter) да блокира свободния достъп на Украйна до мрежата Starlink. Американски служители го виждат като една от ключовите силни страни на Киев, която позволява на военното ръководство на страната да упражнява командване над армията, без да разчита на по-уязвими радио- и телефонни системи.

По-късно, след вълна от възмущение от украински лидери и техните съюзници, милиардерът оттегли заплахите си. Той обаче продължава да се оплаква от високата цена на тази услуга. През февруари той каза, че на Киев ще бъде забранено да използва Starlink за насочване на дронове срещу руските сили. Това предизвика много критики в Съединените щати и извън тях.

"Искрено се надявам, че можем да накараме Мъск да се присъедини към семейството на цивилизованите страни в противопоставянето им на Путин и да направи всичко възможно, за да го победи“, казва сенатор Дик Дърбин.

Много е важен за Байдън

Казвайки, че Мъск е проблем за администрацията на Байдън, трябва да се помни, че същността на този проблем се свежда до взаимозависимостта. Целите на предприятията на Мъск са тясно свързани с ключови компоненти от програмата на президента - включително точка за увеличаване на дела на електрически превозни средства по пътищата на страната. Това породи доста неудобен "брак по сметка“, който става все по-проблематичен, тъй като Мъск започва да смесва своята вдъхновяваща реторика за бъдещето на човечеството с твърда политика.

На 27 януари служители на Белия дом се срещнаха с Мъск и други ръководители на Tesla в офиса на компанията във Вашингтон, за да обсъдят как автомобилният производител може да помогне на администрацията на Байдън да постигне целите си в областта на климата. Сред предложенията на компанията е собствена мрежа от зарядни станции за автомобили, произведени от конкуренти.

"Те имат много широк обхват“, каза пред репортери старшият съветник на Байдън Мич Ландрийо.

Това, което се случи след това, е илюстрация на проблема, който Мъск поставя пред президента и неговия екип.

Байдън описва себе си като президента, който най-активно подкрепя профсъюзното движение. Когато говори за необходимостта от популяризиране на електрически автомобили, той рядко споменава Tesla или Мъск поради тяхната антисъюзна позиция. Но на 15 февруари, след като Мъск обяви, че ще отвори част от своята мрежа от зарядни станции за конкуренти, Байдън му отговори с хвалебствен туит, като посочи в публикацията връзка към страницата на милиардера в социалната мрежа.

Ден по-късно десетки служители в завода на Tesla в Бъфало подадоха жалба до Националния съвет по трудови отношения, твърдейки, че са били уволнени заради опит да организират синдикат. Служители на компанията заявиха, че съкращенията са част от рутинен процес на оценка.