Илон Мъск пътува за Китай, където може да посети завода на своята компания "Тесла" в Шанхай, съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници.

Графикът на милиардера се очаква да включва среща с местните власти в Шанхай, разкриха запознати с плановете му, тъй като пътуването не е оповестено публично. В плановете му все още може да настъпят промени, съобщават те.

"Тесла" не отговори на искане за коментар относно посещението на Мъск.

Посещението на Мъск е в момент на повишено напрежение между Китай и САЩ, което ескалира с предполагаем китайски шпионски балон, свален над американското небе, до партньорството на Пекин с руския президент Владимир Путин на фона на войната в Украйна.

Мъск пътува с Том Джу, който този месец бе назначен за старши вицепрезидент на "Тесла".

Джу се е присъединил през 2014 г. към компанията и ръководи изграждането и операциите на фабриката на "Тесла" в Шанхай. Той е един от четиримата назначени изпълнителни директори заедно с Мъск, главния финансов директор Закари Къркхорн и Дрю Баглино, старши вицепрезидент на Powertrain and Energy Engineering.

След САЩ, Китай е най-големият пазар на "Тесла", който представлява 22,3% от приходите през 2022 г. Компанията увеличи доставките от своя завод в Шанхай през март.

През октомври производителят на електрически превозни средства, основен играч в свръхконкурентния Китай, намали цените на моделите, произведени в огромната му фабрика в покрайнините на Шанхай. През януари бе направена друга отстъпка, която остави местно произведените автомобили на "Тесла" с 14% по-евтини от миналата година, а в някои случаи с почти 50% по-евтини, отколкото в САЩ и Европа.